ناسا نخستین مجموعه تصاویر علمی تلسکوپ جیمز وب را منتشر کرد
به گزارش علی آباد جدید، با گذشت چند ساعت از نخستین تصویر تمام رنگی جیمز وب، لحظاتی پیش ناسا اولین مجموعه تصاویر علمی اولیه ثبت شده به وسیله این تلسکوپ را منتشر کرد تا نگاه تازه و قدرتمند بشر به کیهان رنگ واقعیت بگیرد.
اگرچه بامداد امروز به وقت تهران، با رونمایی از نخستین تصویر تمام رنگی جیمز وب دریچه تازه ای به روی بشر باز شد اما این نمایش همه ماجرای شروع عملیات علمی نبود.
طبق برنامه ریزی تصاویر علمی اولیه جیمز وب موضوعات متنوعی را هدف گرفته اند که قرار است در دهه آینده بسیار عمیق تر از قبل آنالیز شوند.
خوشه های کهکشانی SMACS 0723
نخستین تصویر همان طور که ساعاتی پیش به وسیله جو بایدن، ریاست جمهوری آمریکا رونمایی شد، میدان ژرف جیمز وب از خوشه کهکشانی SMACS 0723 است که به عنوان یک لنز گرانشی بزرگ، کهکشان های اولیه را هم آشکار کرد. تصویری که تنها منطقه ای به میزان یک دانه شن را در آسمان هدف گرفته است و نشان از وجود همه جانبه کهکشان ها در دنیا دارد.
موضوعات دیگر قابل توجه وب در نخستین کوشش علمی شامل سحابی ها، سیاره های فراخورشیدی و کهکشان ها می گردد.
سیاره فراخورشیدی WASP-96b
سیاره فراخورشیدی WASP-96b که حدود 1000 سال نوری از ما فاصله دارد و جیمز وب پیروز به طیف سنچی آن شده است. جیمز وب به مطالعه جزئیات ساختاری سیاره های فراخورشیدی نمی پردازد اما به خوبی می تواند جو آن ها را به ویژه در جست وجوی شرایط پیدایش حیات مانند وجود آب تجزیه وتحلیل کند.
سحابی حلقه جنوبی
سحابی حلقه جنوبی (Southern Ring Nebula) یا سحابی هشت انفجار (NGC 3132) یک سحابی سیاره ای است. ابری گازی در حال انبساط که ستاره ای در حال مرگ را دربر گرفته است. این سحابی حدود نیم سال نوری قطر دارد و فاصله آن از زمین تقریبا 2000 سال نوری است. تلسکوپ جیمز وب جزئیات بی سابقه ای از آن را در طیف نزدیک فروسرخ به تصویر کشیده است.
پنج قلوی استفان
پنج قلوی استفان (Stephans Quintet) مجموعه ای متشکل از پنج کهکشان در فاصله 290 میلیون سال نوری از ما، در صورت فلکی اسب بزرگ (Pegasus) یا اسب بالدار واقع شده است. نکته قابل توجه این است که این اولین گروه کهکشانی فشرده کشف شده تا کنون است. چهار کهکشان از پنج کهکشان پنج گانه، در یک پایکوبی کیهانی از برخوردهای نزدیک و پیوسته قفل شده اند.
سحابی شاه تخته
سحابی کارینا (Carina Nebula) یا شاه تخته یکی از بزرگ ترین و درخشان ترین سحابی های آسمان شب است که تقریبا 7600 سال نوری از ما فاصله دارد و در صورت فلکی جنوبی کارینا قرار گرفته است. سحابی ها شیرخوارگاه های ستاره ای هستند که ستاره ها در آن ها شکل می گیرند و رشد می نمایند. سحابی کارینا خانه بسیاری از ستارگان پرجرم، با جرمی چندین برابر خورشید است.
پیش از این تلسکوپ فضایی هابل هم تصاویری شگفت انگیز از این سحابی ثبت نموده بود اما اکنون جزئیات این سحابی به شکلی باورنکردنی دیده می شوند.
تلسکوپ فضایی 10 میلیارد دلاری جیمز وب (James Webb) بیش از 6 ماه پیش در روز کریسمس (4 دی 1400) پس از سال ها توسعه و انتظار، راهی فضا شد و با استقرار در فضا، طی فرآیندی یک ماهه به مدار خود یعنی نقطه لاگرانژی 2 رسید.
با فعال شدن همه ابزارهای علمی جیمز وب، این تلسکوپ تا کنون فراتر از انتظار ظاهر شده است. دانشمندان معتقدند که این تازه شروع کار است و امیدوارند با یاری آن به پرسش های اساسی درباره کیهان، شکل گیری کهکشان ها، رشد سیاهچاله ها و شرایط پیدایش حیات در سیاره های فراخورشیدی پاسخ دهند.
عکس کاور: طرحی گرافیکی از تلسکوپ فضایی جیمز وب
Credit: NASA/24k-Production/Shutterstock
منبع: NASA
منبع: دیجیکالا مگ