برترین روغن برای درمان اگزما؛ راهنمای انتخاب و استفاده
به گزارش علی آباد جدید، اگزما یک بیماری شایع است که باعث خشکی پوست و خارش آن می گردد. اگزمای شدید به خاراندن مداوم پوست و آسیب دیدگی آن منجر می گردد و خطر ابتلا به عفونت را افزایش می دهد. داروهای موضعی و خوراکی علائم این بیماری را کاهش می دهند. برخی از روغن ها هم می توانند مفید باشند. با این حال، برای کسب نتیجه مطلوب باید برترین روغن برای درمان اگزما را بشناسید و نحوه استفاده از آن را بدانید.
بسیاری از روغن های گیاهی و روغن های ضروری (اسانس های روغنی) از خاصیت ضدالتهابی برخوردارند و به همین علت می توانند علائم اگزما را کنترل نمایند. در ادامه درباره این موضوع اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار می دهیم. با ما همراه باشید.
برترین روغن برای درمان اگزما چیست؟
خشکی، خارش، تورم و بثورات پوستی از علائم رایج اگزما هستند. بثورات اگزما ممکن است در افراد مختلف ظاهر متفاوتی داشته باشند. اگر رنگ پوست شما تیره باشد، بثورات بنفش، قهوه ای یا خاکستری به نظر می رسند. اما اگر پوست روشنی داشته باشید، ممکن است با بثورات صورتی، قرمز یا بنفش روبرو شوید.
برای کنترل علائم اگزما می توانید از روغن های زیر بهره ببرید:
1. روغن نارگیل
مدت های زیادی است که مردم از روغن نارگیل برای مرطوب کردن پوست و تسکین مسائل آن استفاده می نمایند. این روغن خواص ضدمیکروبی دارد و احتمال عفونت پوست را کاهش می دهد. بعلاوه ضدالتهاب است و با خشکی و ترک خوردگی پوست که از التهاب ناشی می گردد، مقابله می نماید. در یک مطالعه هشت هفته ای که روی 117 کودک مبتلا به اگزما انجام شد، استفاده موضعی از روغن نارگیل بکر با بهبود شرایط پوست همراه بود.
علاوه بر این، از روغن نارگیل می توان به عنوان روغن حامل برای رقیق کردن روغن های ضروری که نباید به تنهایی با پوست تماس پیدا نمایند، استفاده کرد. توصیه می گردد در هنگام انتخاب روغن نارگیل به سراغ محصولات بکر یا پرس سرد بروید که عاری از مواد شیمیایی مضر هستند و باعث تحریک پوست نمی شوند.
2. روغن درخت چای
روغن درخت چای که به آن روغن ملالوکا (Melaleuca oil) هم می گویند، از درخت چای که بومی منطقه ها مردابی استرالیا است به دست می آید. این روغن به طور سنتی به وسیله ساکنان بومی استرالیا به عنوان یک داروی گیاهی برای درمان طیف وسیعی از مسائل پوستی، از نیش حشرات گرفته تا عفونت های قارچی، استفاده می شده است.
روغن درخت چای خواص ضدمیکروبی دارد و با باکتری ها، قارچ ها و ویروس ها مبارزه می نماید. درنتیجه، می تواند عفونت های ناشی از آسیب دیدگی سد دفاعی پوست را در افراد مبتلا به اگزما از بین ببرد. به علاوه، از خواص ضدالتهابی برخوردار است و به تسکین قرمزی و تحریک پوست یاری می نماید.
روغن درخت چای رقیق نشده دارای ترکیبات فعالی است که می توانند پوست مبتلا به اگزما را تحریک نمایند. به همین علت، توصیه می گردد آن را در یک روغن حامل مناسب مانند روغن نارگیل یا روغن بادام شیرین رقیق کنید.
3. روغن چریش
روغن چریش (Neem oil) را هم می توان در لیست برترین روغن برای درمان اگزما قرار داد. درخت چریش به طور گسترده در شبه قاره هند یافت می گردد و قرن ها است که در طب سنتی آیورودا مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه به خواص روغن این گیاه اشاره می کنیم:
- خاصیت ضدباکتریایی دارد و از عفونت های پوستی ناشی از اگزما جلوگیری می نماید.
- آنتی هیستامین دارد و علائم آلرژی مانند خارش و تورم را تسکین می دهد. این علائم در اگزما رایج هستند.
- سرشار از ویتامین E و اسیدهای چرب است که نه تنها پوست خشک مرتبط با اگزما را آبرسانی می نمایند، بلکه باعث ترمیم سد دفاعی پوست می شوند.
- ضد التهاب و ضددرد است. بنابراین می تواند قرمزی، تورم و درد ناشی از خاراندن پوست را تسکین دهد.
به یاد داشته باشید که روغن چریش بسیار قوی است و باید بااحتیاط روی پوست های حساس استفاده گردد. برای اطلاع از دوز و نحوه مصرف صحیح این روغن با پزشک مشورت کنید.
4. روغن بزرک
روغن بزرک که که با پرس سرد به دست می آید، حاوی میزان زیادی آلفا-لینولنیک اسید (ALA) است. ALA یک نوع اسید چرب امگا 3 است و فواید زیادی برای پوست دارد. به عنوان مثال، روند ترمیم پوست را تقویت می نماید، باعث مرطوب نگه داشتن پوست می گردد و التهاب را کاهش می دهد.
شما می توانید از روغن بزرک به صورت خوراکی یا موضعی برای کنترل علائم اگزما بهره ببرید. با این حال، به یاد داشته باشید که استخراج نادرست این روغن ممکن است آن را به سموم آلوده کند. بنابراین باید بااحتیاط از روغن بزرک بهره ببرید.
5. روغن اسطوخودوس
وقتی از برترین روغن برای درمان اگزما صحبت به میان می آید، روغن اسطوخودوس یکی از مواردی است که می توان به آن اشاره نمود. این اسانس روغنی معطر از گل های درخت اسطوخودوس استخراج می گردد و اثرات دارویی متعددی دارد. به عنوان مثال، ضدالتهاب و ضد درد است و به تسکین پوست تحریک شده شما یاری می نماید. بعلاوه خاصیت ضدباکتریایی و ضدقارچی دارد و احتمال ابتلا به عفونت پوست را کاهش می دهد.
شما می توانید روغن اسطوخودوس را مستقیما روی ناحیه آسیب دیده بمالید یا آن را با سایر روغن های ضروری مانند روغن درخت چای مخلوط کنید. اگر از این روغن برای کودک استفاده می کنید، آن را بعد از مشورت با پزشک به آب ولرم وان اضافه کنید.
6. روغن اکالیپتوس
این اسانس روغنی از درخت اکالیپتوس به دست می آید و حاوی میزان زیادی سینئول (Cineol) یا اکالیپتول (Eucalyptol) است که خواص درمانی دارد. انواع مختلفی از روغن اکالیپتوس بسته به گونه ای که روغن از آن استخراج شده است، در بازار موجود است.
روغن اکالیپتوس خاصیت ضدالتهابی و ضدمیکروبی دارد و می تواند از شما در برابر شعله ور شدن علائم اگزما محافظت کند. برای بهبود ترک های پوستی و جلوگیری از عفونت باید میزان کمی از این روغن را روی نواحی آسیب دیده بمالید.
7. روغن کرچک
این روغن استخراج شده از دانه های کرچک به طور سنتی برای اهداف مختلف پزشکی استفاده می گردد. فواید روغن کرچک برای پوست فقط به خاصیت مرطوب نمایندگی آن محدود نمی گردد. چرا که خاصیت ضدمیکروبی دارد، التهاب را تسکین می دهد و به بهبود سریع تر زخم ها یاری می نماید.
شما می توانید در دوره هایی که علائم اگزما شعله ور می گردد، از روغن کرچک بهره ببرید. این روغن غلیظ است و به راحتی به وسیله پوست جذب نمی گردد. برای کسب نتیجه مطلوب، بهتر است اجازه دهید روغن کرچک یک شب روی پوست بماند یا آن را با یک روغن سبک تر رقیق کنید.
8. روغن بادام
برخی از افراد معتقدند که روغن بادام شیرین برترین روغن برای درمان اگزما است. چون غنی از ویتامین E، اسیدهای چرب سالم و فیتوکمیکال های مفیدی است که به طرق مختلف می توانند سلامت پوست را بهبود بخشند.
روغن بادام به علت داشتن چربی زیاد، امولینت (نرم نماینده) محسوب می گردد و رطوبت را در پوست به دام می اندازد. به همین علت، برای افراد مبتلا به اگزما مفید است. علاوه بر این، ضدخارش است و به بهبود عملکرد سد دفاعی پوست یاری می نماید.
شما می توانید روغن بادام را مستقیما روی پوست خود بمالید. این محصول برای انواع پوست بی خطر است. با این حال، اگر به آجیل حساسیت دارید، از مصرف آن خودداری کنید.
9. روغن کالاندولا
روغن کالاندولا از گل همواره بهار استخراج می گردد. این روغن اغلب برای درمان بثورات اگزما مورد استفاده قرار می گیرد. چون دارای ترکیبات ضدالتهاب است. علاوه بر این، فواید ضد میکروبی دارد، به التیام زخم یاری می نماید و باعث کاهش درد و تورم می گردد.
روغن کالاندولا در بسیاری از کرم های مخصوص اگزما وجود دارد. شما می توانید این روغن را مستقیما روی پوست خود بمالید. اما اگر باردار یا شیرده هستید، از روغن کالاندولا یا محصولات حاوی آن استفاده نکنید.
10. روغن جوجوبا
روغن جوجوبا از دانه های گیاه جوجوبا به دست می آید و برای فراوری بسیاری از محصولات بهداشتی مانند شامپو، لوسیون و پاک نماینده صورت استفاده می گردد.
برخی از تحقیقات نشان داده اند که روغن جوجوبا خاصیت ضدالتهابی دارد و به تسکین پوست و آرام کردن تحریکات آن یاری می نماید. بعلاوه یک مرطوب نماینده قوی محسوب می گردد. این روغن شباهت زیادی به سبوم انسان دارد. سبوم یک ماده روغنی است که به طور طبیعی از پوست ترشح می گردد.
11. روغن نعناع فلفلی
روغن نعناع فلفلی محصول دیگری است که می توان از آن به عنوان برترین روغن برای درمان اگزما نام برد. این روغن فواید زیادی برای سلامتی دارد. به عنوان مثال، حالت تهوع و سوء هاضمه را درمان می نماید. بعلاوه برخی از افراد مدعی هستند که استفاده موضعی از آن برای کاهش خارش مفید است.
روغن نعناع فلفلی مانند همه اسانس های روغنی غلیظ است و باید با روغن حامل رقیق گردد. با این حال، به علت غلظت بسیار بالا ممکن است در مقایسه با سایر محصولات به روغن حامل بیشتری احتیاج داشته باشد.
از روغن نعناع فلفلی در مقادیر کم بهره ببرید. این روغن را به صورت خود یا قفسه سینه نوزادان و بچه ها خردسال نمالید. چون استنشاق آن برای سلامتی مضر است. بعلاوه به یاد داشته باشید که تحقیقات بسیار کمی در خصوص روغن نعناع فلفلی و تاثیر آن روی اگزما وجود دارد. بنابراین در استفاده از این روغن محتاط باشید و قبل از امتحان کردن آن با پزشک صحبت کنید.
12. روغن گل گاوزبان
روغن گل گاوزبان حاوی اسید چربی است که بدن آن را به ماده ای هورمون مانند با خواص ضدالتهابی تبدیل می نماید. در برخی از تحقیقات مشاهده شده است که روغن گل گاوزبان برای تسکین پوست مستعد اگزما مفید است. با این حال، برای تایید این موضوع باید مطالعات بیشتری انجام گردد.
چگونه از روغن ها برای درمان اگزما استفاده کنیم؟
اکنون که با برترین روغن برای درمان اگزما آشنا شدید، باید نحوه استفاده از آن را هم یاد بگیرید. شما می توانید روغن های گیاهی ملایم را مستقیما روی پوست خود بمالید. اما به یاد داشته باشید که بیشتر اسانس های روغنی حاوی مواد فعالی هستند که باعث تحریک پوست های حساس می شوند.
اسانس های روغنی باید قبل از استفاده در روغن حامل رقیق شوند. روغن های گیاهی مثل روغن بادام شیرین، روغن آووکادو یا روغن نارگیل گزینه های خوبی برای رقیق کردن اسانس ها محسوب می شوند.
چند نکته احتیاطی مهم درباره استفاده از روغن ها
همان طور که گفته شد، روغن های طبیعی می توانند برای کنترل علائم اگزما مفید باشند. اما برای جلوگیری از بروز مسائل جدی و تحریک بیشتر پوست باید نکات زیر را رعایت کنید:
- قبل از اینکه به سراغ روغن های طبیعی بروید، با متخصص پوست درباره مزایا و عوارض احتمالی آن ها مشورت کنید.
- اگر اولین بار است که از یک روغن خاص استفاده می کنید، ابتدا یک آزمایش پوستی انجام دهید تا مطمئن شوید که به آن حساسیت ندارید. برای این کار باید میزان کمی از روغن رقیق شده را روی بخش کوچکی از پوست بمالید و حداقل 24 ساعت صبر کنید. هر گونه علامت غیرعادی مثل سوزش یا قرمزی پوست می تواند نشان دهنده آلرژی باشد.
- اگر در حال حاضر برای درمان اگزما از داروی موضعی استفاده می کنید، روغن ها را روی پوست خود نمالید. چون ممکن است با دارویی که پزشک برای شما تجویز نموده است، تداخل داشته باشند.
- از بلعیدن روغن هایی که برای استفاده روی پوست فرموله شده اند، بپرهیزید.
- به یاد داشته باشید که استنشاق برخی از روغن های ضروری برای زنان باردار خطرناک است.
- چنانچه در حین استفاده از روغن های طبیعی با مشکل خارش، سوزش یا قرمزی روبرو شدید، استفاده از محصول را متوقف کنید و با پزشک معالج خود تماس بگیرید.
کلام پایانی
اسانس های روغنی و روغن های گیاهی مثل روغن جوجوبا، روغن نارگیل، روغن درخت چای و… احتمالا با کاهش التهاب و افزایش رطوبت به کنترل علائم اگزما یاری می نمایند. اما هنوز تحقیقات کافی درباره اثربخشی آن ها وجود ندارد. از سوی دیگر، این محصولات ممکن است در برخی از افراد باعث تحریک پوست یا واکنش آلرژیک شوند.
از آنجا که علائم اگزما و سایر ویژگی های آن از فردی به فرد دیگر فرق دارد، بهتر است از پزشک بپرسید که برترین روغن برای درمان اگزما چیست و چگونه باید از آن بهره ببرید. علاوه بر این، توصیه می گردد قبل از امتحان کردن هر محصول جدیدی، ابتدا میزان کمی از آن را روی بخش کوچکی از پوست بمالید تا واکنش بدن تان را بسنجید.
این مطلب صرفا جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت خبرنگاران مگ را بخوانید.
منابع: skinkraft, healthline, my.clevelandclinic
منبع: دیجیکالا مگ