حریره در لیست آیسسکو ثبت می گردد، راه اندازی موزه شهر
به گزارش علی آباد جدید، فضل الله زرین جویی رئیس میراث فرهنگی و صنایع دستی معاونت گردشگری سازمان منطقه آزاد کیش درباره ظرفیت ها و جایگاه میراث فرهنگی در پیشرفت گردشگری جزیره و اقداماتی که طی 5 سال اخیر در این باره افتاده گفت: گردشگری و میراث فرهنگی لازم و ملزوم یکدیگرند بدین معنی که گردشگری بدون میراث فرهنگی فارغ از محتوا خواهد بود و میراث فرهنگی نیز صرفاً با گردشگری قدرت عرضه جهانی پیدا می نماید.
وی اضافه کرد: جزیره کیش از منظر میراث فرهنگی دارای یک محوطه تاریخی و 6 بنای ثبتی در لیست آثار ملی میراث فرهنگی کشورمان و ظرفیت های بسیار دیگری از جمله بافت ها و روستای تاریخی است. یکی از این ظرفیت ها در جزیره کیش، توریستی فرهنگی و تاریخی است که در رأس آن محوطه تاریخی حریره به عنوان گنجینه هویت بخش جزیره کیش با پیشینه حداقل هزار سال قرار گرفته است.
زرین جویی ادامه داد: با برطرف موانع بر اساس ضوابط و مقررات سازمان دنیای یونسکو و آماده سازی زیرساخت ها و همراهی وزارت میراث فرهنگی صنایع دستی و توریستی، شهر تاریخی حریره که از نظر معماری با سایر بنادر تاریخی خلیج فارس مانند کنگ، لافت، سیراف و مکران دارای بافت تاریخی، نوار ساحلی و میراث ملموس و ناملموس است و ارتباط مستقیمی با هم دارند و روایتگر تاریخ مردمان خلیج فارس هستند می تواند در لیست آثار میراث دنیای یونسکو به عنوان بخشی از سکونت گاههای تاریخی حاشیه شمال خلیج فارس قرار گیرد.
وی اضافه کرد: ثبت این شهر تاریخی در لیست میراث دنیای یونسکو در آینده ای نه چندان دور علاوه بر اینکه به عنوان یکی از اسناد مهم خلیج فارس در اثبات حقانیت خلیج همواره فارس خواهد بود می تواند جایگاه توریستی کیش را در سطح بین المللی با نگرش توریستی فرهنگی و تاریخی ارتقا دهد.
این مدیر فرهنگی بیان نمود: حوزه میراث فرهنگی سازمان منطقه آزاد کیش با برنامه ریزی و نگاه به آینده، چشم اندازها و مأموریت های معین شده بر اساس اهداف و راهبردهای اصلی سازمان در حوزه توریستی و میراث فرهنگی، طی چند سال اخیر اقدامات قابل توجهی در جهت آماده سازی زیرساخت ها بر اساس ضوابط و دستورالعمل های ثبت آثار در لیست میراث دنیای یونسکو با همکاری و همراهی وزارت میراث فرهنگی و اداره کل میراث فرهنگی استان هرمزگان انجام داده است که از جمله مهمترین آنها تهیه طرح راهبردی و پلان مدیریت شهر تاریخی حریره در هشت پاره و منطبق بر طرح جامع مقصد کیش است که یکی از مهمترین گام ها در جهت تحقق اهداف ثبت دنیای و تعریف جایگاه این جاذبه تاریخی توریستی ارزشمند به شمار می آید.
بازسازی چاه های دستکند بندرگاه حریره با استفاده از مشاوران بین المللی
وی گفت: هماهنگی ایجاد پایگاه ملی حریره راه اندازی کارگاه بازسازی آثار به دست آمده از این شهر، ایجاد مخزن اشیا شهر تاریخی حریره، راه اندازی فاز نخست موزه اشیا به دست آمده از کاوش های باستان شناسی حریره، بازسازی ابنیه محوطه و ساماندهی محوطه برای بازدید توریستان، طراحی و اجرای سردر ورودی شهر تاریخی حریره، کف سازی و ایجاد مسیر بازدید سایت تاریخی حریره به جهت سهولت دسترسی توریستان به محوطه و ابنیه کاوش شده، حفاظت و بازسازی چاه های دستکند بندرگاه حریره با استفاده از مشاورین بین المللی، طراحی و اجرای تابلوهای معرفی و اطلاع رسانی محوطه حریره، نصب دوربین های مداربسته برای پایش تصویری و حفاظت از ابنیه و محوطه و نورپردازی و راه اندازی سیستم صوتی محوطه از دیگر اقدامات در این زمینه است. پروژه های زیاد دیگری نیز مانند کاوش های باستان شناسی، راه اندازی فاز تکمیلی موزه باستان شناسی و غیره در دست اقدام است.
وی درباره پیگیری ثبت شهر تاریخی حریره در لیست سازمان همکاری دنیا اسلام (آیسسکو) شرح داد: ثبت محوطه حریره در آیسسکو (میراث دنیا اسلام) گامی مثبت در راستای جذب توریست خارجی، راه یابی جزیره کیش به لیست میراث دنیای و قرارگیری در مسیر بازدید توریستان خارجی، نزدیک تر شدن به ثبت محوطه در لیست یونسکو است.
رئیس میراث فرهنگی و صنایع دستی کیش توضیح داد: در راستای بازسازی و احیا ابنیه در حوزه میراث فرهنگی کیش، عملیات اجرایی بازسازی و بهسازی مانند آسیب شناسی و طراحی بازسازی ابنیه میراث انجام شده که در این خصوص مسجد قاجاری حضرت امیر (ع) در دو فاز بازسازی و بازسازی شد و فاز سوم که بازسازی تکمیلی خواهد بود در دستور کار قرار گرفته است.
وی ادامه داد: مقاوم سازی، استحکام بخشی و بازسازی کاخ مرجان با همکاری حوزه های معاونت عمرانی و زیر بنایی و شرکت عمران آب و خدمات در مراحل پایانی است که با معین کاربری متناسب با شئونات بنا و به جهت حفظ اثر مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت.
زرین جویی بیان نمود: فاز اول بازسازی مسجد قاجاری ماشه به عنوان یکی از قدیمی ترین مساجد کیش به اتمام رسیده است که در فاز دوم و با انجام دفع رطوبت محیطی مسجد این بنا مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت. بعلاوه مجموعه کاخ کیش الیت و همینطور بازار قدیم کیش (فرانسه) از ابنیه ثبت شده در لیست آثار ملی هستند که ضروری است بازسازی، احیا، بهره برداری از آنها صورت گیرد که با توجه اینکه مالکیت آنها در اختیار بخش خصوصی است کوشش می گردد با همکاری و همراهی آنها معین تکلیف و اقدامات بازسازیی در این زمینه نیز انجام و به چرخه توریستی کیش اضافه گردد.
ثبت قنات های کیش
این مقام مسئول بعلاوه درباره میراث ناملموس نیز گفت: پس از نشست هایی که به دفعات با بومیان به صورت رسمی و غیر رسمی برگزار گردید، حداقل 12 مورد ارزشمند از آداب و رسوم جزیره کیش در حوزه میراث فرهنگی ناملموس شناسایی شده که هشت پرونده آن در حال حاضر به اتمام رسیده و به وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و توریستی برای ثبت در لیست میراث فرهنگی ناملموس ارسال شده است که این موارد شامل بازی های بومی محلی مکصی (moksi) و کی رام (keyram)، غذاهای مجبوس و مضروبه، فضاهای معماری مجلسی و فضای مربعه یا مضیف و شیرینی های لگیمات و نان لوس است.
زرین جویی، ثبت قنات های کیش را از دیگر اقدامات این بخش دانست و گفت: مجموعه پنج مجموعه قنات در جزیره کیش موجود است که پس از شناسایی آنها پرونده ثبت در لیست آثار ملی تکمیل و به وزارت خانه میراث فرهنگی توریستی و صنایع دستی ارسال شده و امید است که در سال 1402 این مهم میسر گردد.
وی ادامه داد: در راستای استفاده از تمامی ظرفیت های توریستی تاریخی و فرهنگی، تسهیل شرایط صدور مجوز توسعه اقامتگاه های بومگردی در بافت های قدیمی کیش، جلب مشارکت همگانی در راستای توجه به فرهنگ بومی و منطقه ای و تسهیل شرایط ایجاد رستوران و سفره خانه با غذاهای بومی محلی برای ارائه به توریستان و احیا باغ ها، قنات ها، ساخت بازارچه های محلی با مشارکت بومیان و همینطور احیا جشن های بومی کیش را در دستور کار خود قرار داده است.
منبع: گردشبان