چرا رنگ پاسپورت کشورهای مختلف با هم تفاوت دارد؟
به گزارش علی آباد جدید، پاسپورت ها در کشورهای مختلف رنگ های متفاوتی دارند. انتخاب رنگ جلد پاسپورت هر کشور به وسیله مقامات همان کشور انجام می گردد و معمولا دلیلی برای انتخاب هر رنگ وجود دارد.
پاسپورت یا گذرنامه، اوراق هویتی در سطح بین المللی است که دولت ها برای تردد شهروندان خود در سایر کشورهای دنیا صادر می نمایند. از نظر محتوایی پاسپورت شامل تعیینات، اطلاعات بیومتریک (تصویر)، صفحه های مخصوص برای ثبت مهر ورود و خروج و ویزا و... است. ولی تا به امروز به این نکته توجه نموده اید که رنگ پاسپورت کشورها با یکدیگر فرق دارد؟ یا اینکه معیار انتخاب رنگ پاسپورت چیست؟ برای پاسخ این سوال ها در ادامه همراه خبرنگاران باشید.
قبل از هر چیز باید بدانید که فقط چهار گزینه (قرمز، آبی، سبز و مشکی) جهت انتخاب برای رنگ پاسپورت وجود دارد. بعلاوه، رنگ پاسپورت به نوعی نماد آن کشور است که بر اساس یکی از معیارهای فرهنگی، مذهبی یا سیاسی انتخاب می گردد. با این وجود کشورهای طیف های مختلفی از رنگ های یاد شده را برای رنگ پاسپورت هایشان انتخاب می نمایند. چنانچه مدیر بازاریابی Arton Capital دراین باره می گوید:
یک رنگ دارای طیف های مختلفی است. بنابراین، گزینه های متنوعی برای رنگ پاسپورت وجود دارد. در این صورت معیار کشورها برای انتخاب رنگ پاسپورت چیست؟
مثلا در هند، رنگ جلد پاسپورت ها آبی روشن است اما کسانی که در اروپا زندگی می نمایند، پاسپورت هایی با رنگ قرمز تیره دارند.
رنگ پاسپورت | نماد | کشورهای مورد استفاده |
---|---|---|
سبز | مذهب | بیشتر کشورهای مسلمان و کشورهای غرب آفریقا |
قرمز | اتحاد | بیشتر کشورهای دنیا از جمله اعضای اتحادیه اروپا |
آبی | دنیای نو | قاره آمریکا |
مشکی | فرهنگی | تعداد محدودی از کشورها |
پاسپورت سبز: رنگ سبز نشانه ایمان
بسیاری از کشورهای مسلمان رنگ سبز را به عنوان رنگ پاسپورت خود انتخاب نموده اند، زیرا سبز رنگ موردعلاقه پیامبر اسلام (ص) بوده است. بعلاوه، در آیه 30 و 31 سوره کهف نیز به جایگاه رنگ سبز اشاره شده است:
آن ها در این بهشت ها به زیورهایى از دستبندهاى طلا آراسته می شوند، و لباس هاى سبزفام از سندس و استبرق مى پوشند...
علاوه بر این تعدادی از کشورهای غرب آفریقا مانند نیجریه، غنا، سنگال و... نیز سبز را برای رنگ پاسپورت کشورشان انتخاب نموده اند.
پاسپورت قرمز: رایج ترین رنگ
رنگ قرمز رایج ترین رنگ پاسپورت در دنیا محسوب می گردد. برای مثال، کشورهای اتحادیه اروپا (به جز کرواسی) برای نمایش اتحاد و هم بستگی خود، رنگ قرمز تیره را برای پاسپورت شهروندان خود انتخاب نموده اند. البته انگلستان از اکتبر 2019 رنگ پاسپورت خود را به آبی تیره تغییر داد.
بعلاوه، رنگ پاسپورتدکشورهای کمونیستی مانند روسیه و چین نیز قرمز است. ولی این مسئله را نمی توان به همه این کشورها تعمیم داد، زیرا دو کشور کوبا و لائوس از این قانون تبعیت نمی نمایند و رنگ پاسپورت آن ها آبی تیره است.
پاسپورت آبی: نماد دنیای نو
پس از رنگ قرمز، آبی رایج ترین رنگ در میان پاسپورت های کشورها محسوب می گردد و نمادی از دنیای نو است. این رنگ به ویژه در میان کشورهای قاره آمریکا مانند آمریکا، کانادا، برزیل، کاستاریکا و... رواج دارد.
پاسپورت مشکی: کمیاب ترین رنگ پاسپورت
تعداد محدودی از کشورها در دنیا مانند تاجیکستان، مالاوی، دومینیکن و ترینداد و توباگو پاسپورت شهروندان خود را به رنگ مشکی صادر می نمایند. بعلاوه، در نیوزلند نیز استفاده از رنگ مشکی ریشه فرهنگی دارد و رنگ ملی این کشور محسوب می گردد.
انتخاب رنگ پاسپورت در گذشته بر چه اساسی بود؟
با وجود اینکه در حال حاضر کشورها حق انتخاب رنگ برای پاسپورتشان را دارند اما در گذشته انتخاب رنگ تصمیم ساده ای نبوده است.
سال ها طول کشید تا 9 عضو اتحادیه مالی اروپا (اتحادیه اروپای قدرتمند فعلی) رنگ قرمز کنونی را به عنوان رنگ پاسپورت انتخاب نمایند. کرواسی تنها استثنای این اتحادیه است که از جلد آبی استفاده می کند. بر اساس گزارش ها رنگ صورتی در حال تصویب به عنوان رنگ جلد پاسپورت های اتحادیه مالی اروپا بود، چون دیپلمات ها رنگ خرمایی را به دلیل خسته نماینده بودن رد نموده بودند.
در نهایت رنگ قرمز در سال 1981 با بی میلی تصویب شد. انگلیسی ها از تأثیرگذاری احتمالی فرانسوی ها بر این تصمیم ناراضی بودند.
در سپتامبر 1988 اداره پاسپورت گلاسکو (Glascow Passport Office) اولین پاسپورت انگلستان را به شکل رایج در کمیسیون اروپا صادر کرد و این کار تا بهار 1991 در سایر ادارات نیز انجام شد. تصور می شد که استمرار این رنگ پاسپورت در اتحادیه اروپا آنها را فوراً قابل تشخیص کند، با این حال این امر سایر متقاضیان عضویت در اتحادیه اروپا را نیز به سوی رنگ مذکور جذب کرد.
طبق گزارش اکونومیست (Economist) کشورهای جامعه آندن (Andean Community) در آمریکای جنوبی که زمانی آرمان هایی مانند اتحادیه اروپا داشتند، مانند کشورهای این اتحادیه از رنگ قرمز استفاده می نمایند.
گروه های رنگی مشابهی نیز مانند چهار کشور پیمان CA-4 (السالوادور، هندوراس، گواتمالا و نیکاراگوئه) وجود دارند. طراحی مشترک آن ها که به عنوان پاسپورت آمریکای مرکزی شناخته شده است، به رنگ آبی است.
کلیر بوروز (Claire Burrows) از کمپانی بریتانیایی د لارو (De La Rue) که فراوری نماینده پاسپورت از سال 1915 است، می گوید:
کشورها می توانند رنگی را انتخاب نمایند که بازتابی از کشورشان باشد.
برای مثال، سوئیس پاسپورتی به رنگ قرمز روشن دارد که به دلیل رنگ پرچم شان است. همین طور بسیاری از کشورهای اسلامی پاسپورت سبز رنگ دارند. رنگی که در پرچم بسیاری از این کشورها استفاده شده است.
کشورهای کمونیست یا کشورهایی که تحت سلطه رژیم های کمونیست بوده اند از پاسپورت های قرمز استفاده می نمایند.
به گفته بیل والدرون (Bill Waldron) از شرکت هالیستون (Holliston) واقع در استان تنسی (Tennessee) که برای 63 کشور دنیا اسناد و پاسپورت چاپ می نماید، کاربردی بودن هم می تواند نقش مهمی در انتخاب رنگ برای نشان دادن یک کشور داشته باشد.
والدرون می گوید:
رنگ های تیره تر کمتر آلودگی را نشان می دهند، تضاد رنگی بیشتری را با نوشته روی پاسپورت ایجاد می نمایند و بعلاوه شکل رسمی تری به پاسپورت می دهند.
زمانی که در یک کشور از رنگ های مختلف برای تعیین کردن گذرنامه های مقامات خاص استفاده می نمایند، تفاوت رنگی پاسپورت ها پیچیده تر می گردد.
در آمریکا بیشتر مردم پاسپورتی به رنگ آبی تیره دارند، اما پاسپورت های قرمز و خرمایی هم در فرودگاه ها دیده می شوند که به وسیله مقامات رسمی آمریکایی یا برخی از مقامات نظامی و خانواده هایشان مورد استفاده قرار می گیرند.
پاسپورت های مشکی هم وجود دارند که به شکل محدود و برای عوامل دیپلماتیک استفاده می شوند. بعلاوه نسخه های خاصی از پاسپورت ها به رنگ سبز هستند که به مناسبت دویستمین سالگرد خدمات کنسولی آمریکا صادر شده اند.
در حالی که رنگ پاسپورت ها کمکی برای تشخیص ملیت های مختلف هستند، برخی از آن ها از سایر پاسپورت ها از اعتبار بیشتری و جایگاه بالاتری برخوردار هستند. حتی با توجه به جایگاه و اعتبار گذرنامه تان ممکن است برای سفر به برخی از کشورها محدودیت داشته باشید.
منبع: کجارو / dailymail.co.uk / iota-group.com