3 طرز تهیه رشته پلو ساده و مجلسی زعفرانی با مرغ یا گوشت و بدون گوشت
به گزارش علی آباد جدید، رشته پلو از آن دسته پلوهای قدیمی و سنتی است که کمتر کسی دست رد به سینه آن می زند. در بسیاری از شهرهای ایران رشته پلو را به عنوان شام شب عید نوروز یا شب چهارشنبه سوری درست می نمایند تا طبق یک روایت قدیمی رشته کار و زندگی دست شان بیایید. طرز پخت رشته پلو بسته به سلیقه افراد بستگی دارد و با مواد مختلف پخته و سرو می گردد. رشته پلو با مرغ زعفرانی، رشته پلو با گوشت قلقلی، گوشت بوقلمون یا ماهی دودی و در کنار این ها سرو رشته پلو با عدس، کشمش، زرشک و خرما یا بدون آن ها در نقاط مختلف ایران پخته می گردد. یکی از محبوب ترین انواع رشته پلو، رشته پلو مجلسی با مرغ زعفرانی و کشمش یا زرشک است. 3 طرز تهیه رشته پلو ساده و خوشمزه و مجلسی زعفرانی با مرغ زعفرانی یا گوشت و کشمش یا زرشک، بدون گوشت و یا به صورت ته انداز مرغ را در مجله خبرنگاران بخوانید.
مواد لازم رشته پلو زعفرانی مجلسی با مرغ زعفرانی و کشمش یا زرشک برای 6 نفر
برنج ایرانی: 500 گرم
رشته پلویی: 200 گرم
سینه مرغ: 400 گرم
زعفران دم شده: به مقدار دلخواه
کره: 100 گرم
پیازداغ: 3 قاشق غذاخوری
آب: به مقدار لازم
روغن مایع: به مقدار لازم
نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار دلخواه
دارچین: ½ قاشق چایخوری
کشمش پلویی: 1 پیمانه یا در صورت دلخواه کمی بیشتر
زرشک (در صورت دلخواه) برای تزیین: ½ پیمانه
طرز تهیه رشته پلو زعفرانی مجلسی با مرغ زعفرانی و زرشک یا کشمش
برای درست کردن رشته پلو مجلسی با مرغ زعفرانی و کشمش ابتدا باید مرغ را بپزید. برای این کار ابتدا پیاز داغ درست کنید. یک عدد پیاز را خلالی و نازک خرد کنید و با کمی روغن و کره تفت دهید. روغن را به کره اضافه می کنیم تا کره نسوزد و سیاه نگردد. دو قاشق غذاخوری از پیازهای کاراملی و سرخ شده را برای پختن مرغ کنار بگذارید. مرغ را با دو قاشق غذاخوری پیاز داغ، یک قاشق غذاخوری روغن مایع، کمی زردچوبه و فلفل سیاه و نمک کمی تفت دهید. وقتی که رنگ صورتی مرغ به سفید و کمی طلایی تبدیل شد یک لیوان آب به مرغ های تفت خورده اضافه کنید و اجازه بدهید بپزد.
وقتی که مرغ خوب پخته شد و تقریبا تمام آب آن کشیده شد (مقدار کمی آب مرغ ،حدود نیم سانت، کف قابلمه باقی بماند) آن را از قابلمه بیرون بیاورید و اجازه دهید کمی خنک گردد. حالا تکه های سینه مرغ را ریش ریش کنید. مرغ های ریش شده را با نصف کره و زعفران دم نموده (به مقدار دلخواه) در همان قابلمه ای که مرغ را پخته بودید بریزید و کمی تفت دهید. ½ قاشق چایخوری یا کمتر دارچین به مرغ های در حال تفت اضافه کنید. اجازه دهید مرغ و مخلفاتش تمام آب مرغ موجود در قابلمه را جذب کند و سپس شعله گاز را خاموش کنید. مرغ نباید خشک گردد و بهتر است که آب دار باشد.
بعد از درست کردن مرغ زعفرانی برای رشته پلو ساده و خوشمزه، باید مراحل پخت و آبکش کردن پلو را انجام دهید. بهتر است برنج و رشته ها را به صورت جداگانه در آب بپزید و آبکش کنید تا رشته پلو شفته یا خشک نگردد. رشته پلویی را مثل ماکارونی در آب جوش بپزید و آبکش کنید. در یک قابلمه آب را جوش بیاورید و سپس مقداری نمک و روغن اضافه کنید. روغن باعث می گردد رشته ها به هم نچسبند. رشته های پلویی را مثل ماکارونی خرد و اضافه کنید و بعد از این که نرم شد آبکش کنید.
برنج را هم که از قبل خیس نموده بودید بپزید و به روش همیشگی خودتان آبکش کنید ولی این بار قبل از آبکش کردن برنج رشته های آبکش شده را هم در قابلمه ای که برنج در حال جوشیدن است بریزید و با هم مخلوط کنید و بلافاصله آبکش کنید. این کار باعث می گردد از میزان نرم شدن رشته های پلویی و آماده شدن برنج برای آبکش کردن مطمئن می شوید.
مقداری روغن مایع کف قابلمه بریزید و وقتی که داغ شد، چند ورق سیب زمینی یا چند تکه نان برای ته دیگ کف قابلمه بگذارید و سپس مخلوط برنج و رشته پلویی آبکش شده را به آن اضافه کنید. کمی کره روی برنج بگذارید و رشته پلو را دم کنید. برای این که رشته ها خشک نشوند علاوه بر کره، ½ فنجان هم آب روی رشته پلو بریزید و سپس آن را دم کنید. 45 دقیقه برای دم کشیدن رشته پلو روی شعله ملایم گاز کافی است. بهتر است ابتدا کمی شعله گاز را زیاد کنید تا برنج بخار کند و سپس بعد از 5 دقیقه شعله را کم کنید تا برنج دم بکشد.
در فاصله دم کشیدن رشته پلو، کشمش ها را آماده کنید. در یک ماهیتابه مناسب کمی کره بریزید و کشمش ها را در کره یا روغنی که داغ نیست کمی تفت دهید. به مقدار دلخواه پودر دارچین روی کشمش بپاشید و تفت دهید.
اگر طعم کشمش را در رشته پلو دوست ندارید از زرشک بهره ببرید. زرشک ها را آماده کنید. مثل روال همیشگی تفت دادن زرشک حدود 15 دقیقه زرشک ها را در مقداری آب بخیسانید. در یک ماهیتابه مناسب کمی کره بریزید و بعد از آب شدن کره، زرشک ها را اضافه کنید. زرشک ها را روی شعله ملایم گاز تفت دهید که نسوزند. اگر طعم ترش زرشک را زیاد دوست ندارید ½ قاشق چایخوری شکر به زرشک ها اضافه کنید و با هم مخلوط کنید.
بعد از 45 دقیقه رشته پلو مجلسی با مرغ زعفرانی و کشمش یا زرشک شما حاضر است. مقداری کره داغ کنید و روی رشته پلو بریزید. حتی می توانید به کره مقداری زردچوبه اضافه کنید. کافی است بعد از دم کشیدن رشته پلو آن را در ظرف مناسب بکشید و روی آن را با مرغ زعفرانی تفت داده شده و کشمش یا زرشک تزیین کنید. اگر مرغ ها سرد شده کمی آن ها را گرم کنید. مقداری از پلوی دم کشیده را کنار بگذارید و با کمی زعفران دم کشیده مخلوط کنید و روی رشته پلو مجلسی با مرغ زعفرانی و کشمش بریزید. رشته پلو معمولا با سالاد شیرازی و سالاد کاهو و انواع ترشی یا ماست و دوغ سرو میگردد.
نکات مهم طرز تهیه رشته پلو مجلسی شب عید با مرغ زعفرانی،بدون گوشت یا ته انداز مرغ
*طرز تهیه رشته پلو مجلسی زعفرانی با مرغ زعفرانی یا گوشت چرخ نموده و کشمش پلویی یا زرشک است. اما به جای کشمش و زرشک از خرما هم بهره ببرید. در این صورت خرمای بدون هسته را در کمی پیاز داغ تفت دهید و به آن پودر دارچین به مقدار دلخواه اضافه کنید. مقدار خرما و دارچین به سلیقه و ذائقه شما بستگی دارد.
*شاید برایتان جالب باشد که بدانید ادویه اصلی پخت رشته پلو زردچوبه است. قدیمی ترها تنها ادویه ای که به رشته پلو اضافه می کردند زردچوبه بود. به همین خاطر وقتی که می خواهید مقداری کره داغ روی رشته پلو بریزید می توانید کمی زردچوبه هم به کره اضافه کنید. از برنج زعفرانی برای تزیین رشته پلو می توانید بهره ببرید.
*رشته پلو را به صورت ته انداز مرغ هم درست می نمایند. برای درست کردن رشته پلو به صورت ته انداز، ابتدا مرغ ها را با نمک، پیاز، فلفل و زعفران نیم پز کنید. سپس برنج و رشته پلویی را به همان ترتیب که گفتیم آبکش کنید. کف قابلمه مقداری کره و روغن و زعفران دم نموده بریزید. مرغ ها را کف قابلمه بچینید و برنج و رشته آبکش شده را روی مرغ ها بریزید و دم کنید. زمان پخت برای ته انداز مرغ 1 ساعت است تا مرغ ها خوب سرخ شوند.
*همان طور که گفتیم رشته پلو را با گوشت چرخ نموده قلقلی، گوشت بوقلمون، ماهی دودی و حتی بدون گوشت و به صورت رشته پلو با عدس هم درست می نمایند.
*طرز تهیه رشته پلو کرمانشاهی به همین ترتیب است و فقط یادتان باشد در آن روغن حیوانی محلی کرمانشاهی بریزید.
*رشته پلو تبریزی یا ترکی با گوشت چرخ نموده و کشمکش تهیه می گردد و بعضی آذری ها هم به ترکیب آن چند برگه زردآلو اضافه می نمایند که آن را با کشمش تفت می دهند.
*رشته پلو مشهدی شامل ران مرغ، برنج، رشته پلویی، پیاز، زعفران، سماق، دارچین، روغن، کره و نمک و فلفل می گردد. اما شما می توانید به سلیقه خودتان از گوشت قرمز یا خرما هم بهره ببرید.
*در بعضی شهرها هم رشته پلو را با مرغ و بادمجان سرخ نموده درست می نمایند.
*در روزهایی که فکر می کنید ناهار چی بپزم و شام چی بپزم رشته پلو یک غذای خوشمزه و لذیذ است.
منبع: افق کوروش