تشخیص تخم مرغ سالم با 6 روش
به گزارش علی آباد جدید، آیا تا به حال پیش آمده که وسط پخت وپز و آشپزی باشید و بعد متوجه شوید که تخم مرغ هایی که می خواهید در غذای تان بهره ببرید، تاریخ شان گذشته است؟ بهتر است قبل از این که تخم مرغ های خود را دور بیندازید، چند ترفند را امتحان کنید تا ببینید آیا تخم مرغ ها واقعا خراب شده اند یا نه فقط کهنه شده اند. پس در ادامه این مقاله روش های تشخیص تخم مرغ سالم از ناسالم را برای گرفتن بیشترین ارزش غذایی تخم غذایی آنالیز می کنیم.
روش های تشخیص تخم مرغ سالم از ناسالم
تشخیص این که چه زمانی بیشتر غذاها خراب یا فاسد شده اند، تقریبا کار آسانی است چون یا بو یا ظاهرشان تغییر می نماید. اما تخم مرغ چطور؟ واقعیت این است که با نگاه کردن یا بوییدن تخم مرغ چیز زیادی نمی توانید بفهمید، به خصوص اگر پوسته آن ترک خورده یا سوراخ نشده باشد. پس چگونه می توان تشخیص داد که تخم مرغ خراب است؟ وقتی شک دارید، آیا باید تخم مرغی را دور بیندازید یا نه، بهتر است چند راه آنالیز این که آیا تخم مرغ های شما هنوز برای خوردن سالم هستند یا خیر را امتحان کنید.
1- تست تازگی تخم مرغ با غوطه وری در آب
یکی از روش های تشخیص تخم مرغ سالم از ناسالم این است که تخم مرغ مورد نظر را در یک کاسه یا لیوان پهن که در آن آب سرد ریخته اید، قرار دهید و ببینید آیا شناور است یا خیر. واقعیت این است که یک حفره هوای کوچک درون تخم ها وجود دارد و با گذشت زمان هوای بیشتری از پوسته متخلخل آن ها عبور می نماید و به داخل تخم مرغ می رود. با ورود هوای بیشتری به تخم مرغ، حفره هوا بزرگ تر می گردد و باعث می گردد که تخم مرغ شناورتر گردد. حالا ببینم تخم مرغ چه حالتی باشد سالم است.
- اگر تخم مرغ به پهلو در کف کاسه قرار بگیرد یعنی در اوج تازگی است.
- اگر تخم مرغ در یک پایان به صورت عمودی بایستد اما همچنان کف آن ظرف را لمس کند، در حال پیر شدن است اما خوردن آن هنوز بی خطر است.
- اگر تخم مرغ شناور باشد، تخم مرغ تازه نیست. این لزوما به این معنی نیست که خوردن آن بد یا خطرناک است. باید با شکستن و آنالیز کردن دقیق ترش (یا بوییدن) در پی نشانه هایی مبنی بر خراب شدن آن بگردید.
2- تکان دادن تخم مرغ
تخم مرغ را نزدیک گوش خود نگه دارید و آن را تکان دهید و به صدایش گوش دهید. همان طور که تخم مرغ پیر می گردد و رطوبت و دی اکسید کربن از پوسته اش خارج می گردد، زرده و سفیده آغاز به خشک و کوچک شدن می نماید و حفره هوا در تخم مرغ بزرگ تر می گردد. یک محفظه هوای بزرگ تر به تخم مرغ فضای بیشتری می دهد تا در داخل پوسته حرکت کند و صدای شل شدگی ایجاد کند. پس برای تشخیص تخم مرغ سالم از خراب اگر وقتی تخم مرغ تازه را تکان می دهید، صدای زیادی در بیاورد یعنی تازه نیست.
فقط حواستان باشد که این روش هم فقط نشان دهنده قدیمی بودن تخم مرغ است و به این معنا نیست که تخم مرغ برای مصرف ناایمن است.
3- آنالیز کیفیت سفیده و زرده تخم مرغ
تخم مرغ را در بشقاب یا ظرف بزرگی بشکنید و کیفیت زرده و سفیده آن را آنالیز کنید. یکپارچگی تخم مرغ با افزایش سن تخم مرغ کاهش می یابد، بنابراین سفیده و زرده به خوبیِ یک تخم مرغ تازه در کنار هم قرار نمی گیرند و به اصطلاح می بینیم که زرده و سفیده تخم مرغ با هم قاطی هستند. به طور کلی، در این حالت، یعنی قاطی شدن زرده و سفیده تخم مرغ باید توجه کنید که آیا تخم مرغ در فاصله زیادی روی بشقاب پخش می گردد یا نسبتا فشرده می ماند.
- تخم مرغی که پخش می گردد یا کمی آبکی به نظر می رسد، سفیده نازک تری دارد و از اوج تازگیش گذشته است.
- اگر زرده صاف باشد و زود از هم وا برود، تخم مرغ کهنه است.
- اگر زرده به راحتی حرکت کند، به این معنی است که شالازه (رشته های ضخیم تر سفیده تخم مرغ که زرده را در جای خود نگه می دارد) ضعیف شده و تخم مرغ در حال پیر شدن است.
- به رنگ سفیده تخم مرغ نگاه کنید. رنگ سفیدِ کدر نشان دهنده تخم مرغی بسیار تازه است. سفید شفاف به این معنی است که تخم مرغ قدیمی تر است (اما ممکن است هنوز هم قابل خوردن باشد).
4- آنالیز بوی تخم مرغ
تخم مرغ را بشکنید و خوب بویش کنید. این برترین روش برای تشخیص تخم مرغ سالم از خراب است. وقتی تخم مرغ فاسد یا خراب را بشکنید، بوی تند و بدی خواهد داشت. بوی گوگرد به محض ترک خوردن تخم مرغ (و احتمالا قبل از آن) آشکار می گردد و اگر این چنین بود باید تخم مرغ را بیرون بیندازید. فقط حواستان باشد تخم مرغ خراب، صرف نظر از این که خام باشد یا پخته، این بوی بد را خواهد داشت.
5- آنالیز رنگ تخم مرغ
تخم مرغ را در یک ظرف کوچک بشکنید و رنگش را آنالیز کنید. رنگ زرده بر اساس رژیم غذایی مرغی که آن را گذاشته تغییر می نماید، بنابراین سایه زرد یا نارنجی ربطی به تازگی ندارد. در عوض، سفیده تخم مرغ را آنالیز کنید. اگر رنگ آن صورتی یا رنگین کمانی باشد، تخم مرغ به باکتری سودوموناس آلوده شده اما خوردن آن بی خطر است. اما اگر لکه های سیاه یا سبز در داخل تخم مرغ مشاهده کردید شک نکنید که این تخم مرغ آلوده به قارچ بوده و باید دور انداخته گردد.
اگر خون یا لکه گوشتی در تخم مرغ وجود داشته باشد هم نترسید، خوردن این تخم مرغ همچنان بی خطر است و به این معنی نیست که تخم مرغ آلوده یا خراب شده است. لکه خون در تخم مرغ زمانی ایجاد می گردد که رگ خونی در زمان تشکیل تخم پاره شده باشد و ربطی به تازگی ندارد.
اگر تخم مرغ تان را پختید و باز هم شک دارید و دیدید که دور زرده تخم مرغ پخته یک حلقه سبز رنگ وجود دارد، به این معنی است که تخم مرغ بیش از حد پخته یا در آب با محتوای آهن بالا پخته شده است. این تخم مرغ هنوز برای خوردن بی خطر است. برای آشنایی با برترین زمان پخت تخم مرغ آبپز به کتاب کاله مراجعه کنید.
6- آنالیز تاریخ و زمان درج شده روی بسته
تاریخ انقضا روی بسته را آنالیز کنید. این تاریخ معمولا حدبیشتر 30 روز از روز بسته بندی تخم مرغ است. تخم مرغ هایی که در یخچال نگهداری می شوند و شکسته نمی شوند باید حداقل یک ماه پس از تاریخ فروش مصرف شوند.
البته روی بعضی از تخم مرغ ها برترین تاریخ مصرف هم روی بسته درج می گردد. برترین تاریخ معمولا به این معناست که تا قبل از آن تاریخ باید مصرف گردد.
نکاتی برای سالم نگه داشتن تخم مرغ
بهتر است همواره هنگام خرید هر محصولی چه تخم مرغ باشد چه هر محصول دیگری که زود مصرف است، دقت کنید که زمان تولیدش تازه ترین زمان ممکن باشد و البته با نحوه نگه داشتن آن به صورت سالم هم آشنا باشید و جواب سوالاتی مثل این که آیا باید تخم مرغ را قبل از گذاشتن در یخچال بشوییم یا نه را بدانید. در ادامه نکاتی را برای سالم نگه داشتن تخم مرغ مرور می کنیم.
نگهداری در یخچال، برترین روش نگهداری تخم مرغ
تخم مرغ ها تا زمانی که به درستی در یخچال نگهداری شوند، ماندگاری طولانی دارند. اما بهتر است به جای این که تخم مرغ های خود را در داخلِ درِ یخچال نگهداری کنید، آن ها را در سردترین قسمت یخچال خود که معمولا قفسه میانی یا پایینی است قرار دهید. در واقع گرم ترین قسمت یخچال شما همان در یخچال است چون هر بار که درش را باز می کنید همه موادی که در در یخچال هستند در معرض دمای محیط قرار می گیرند.
نگهداری تخم مرغ در کارتن
تخم مرغ های خود را در کارتن نگه دارید. کارتن از تخم مرغ ها در برابر شکستن و جذب هوای اضافی محافظت و آن ها را عایق می نماید. برای ماندگاری تخم مرغ های شما تا حد امکان، توصیه می گردد دمای یخچال خود را روی 45 درجه فارنهایت و پایین تر نگه دارید و تخم مرغ ها را بیرون نگذارید!
حواستان باشد که تمام غذاهای فاسد شدنی مانند گوشت، مرغ، تخم مرغ و کاسرول را که بیش از 2 ساعت در دمای اتاق به جای مانده اند، یا یک ساعت در دمای بالاتر از 90 درجه فارنهایت بوده اند، دور بریزید.
نوسان دما برای تخم مرغ خوب نیست
تخم مرغ هایی را که در یخچال قرار داده شده اند و سپس به مدت دو ساعت یا بیشتر در دمای اتاق قرار گرفته اند، دور بریزید. هنگامی که یک تخم مرغ در یخچال خنک می گردد، مهم است که آن را در همان دما نگه دارید. یک تخم مرغ خنک در یک محیط گر م تر آغاز به عرق کردن می نماید که این می تواند باعث رشد باکتری ها در خارج از تخم مرغ گردد. از آن جایی که پوسته تخم مرغ متخلخل است، گاهی اوقات ممکن است باکتری های روی پوسته از آن عبور نموده و تخم مرغ را آلوده نمایند.
برای جلوگیری از نوسانات دما، تخم مرغ های خود را در سردترین قسمت یخچال نگهداری کنید، نه روی در، چون دما در هنگام باز و بسته شدن در یخچال بیشتر در نوسان است و همین می تواند باعث تعریق تخم مرغ های شما گردد.
اگر تخم مرغ های خود را نشسته اید و در دمای اتاق نگهداری می کنید، احتیاجی به نگهداری در یخچال ندارند. بسیاری از کشورها، از جمله بیشتر کشورهای اروپایی، تخم مرغ را در دمای اتاق نگه می دارند. با این حال حواستان باشد که پس از شسته شدن تخم مرغ ها باید آن ها را در یخچال نگهداری کنید.
علائم مسمومیت با تخم مرغ را بشناسید
معمولا افرادی که با تخم مرغ فاسد مسموم می شوند نمی دانند که تخم مرغ فاسد خورده اند چون همواره بوی و مزه تخم مرغ نشان دقیقی از فاسد شدنش نمی دهد بنابراین مسمومیت با تخم مرغ معمولا 12 ساعت پس از خوردن تخم مرغ فاسد خودش را نشان می دهد. این به این خاطر است که سالمونلا برای تکثیر به زمان احتیاج دارد و به بیماری که مبتلا به این مسمومیت هم می گردد سالمونلوز می گویند.
اولین علائمی که در خصوص مسمومیت با تخم مرغ فاسد مشاهده خواهید کرد شامل حالت تهوع، اسهال و استفراغ است. بعلاوه در صورت پیشرفت عفونت ممکن است علائمی همانند سردرد، مسائل معده و تب هم ایجاد گردد.
در یک فرد بالغ سالم، این علائم به علت سیستم ایمنی قوی، تنها برای چند روز ادامه خواهند داشت. افراد مسن یا بچه ها در صورت عدم درمان ممکن است دچار عوارض جدی شوند.
درمان مسمومیت با تخم مرغ فاسد
به طور کلی، افرادی که تخم مرغ خراب یا گندیده می خورند معمولا ظرف چند روز بهبود می یابند. برترین کار بعد از متوجه شدن مسمومیت با تخم مرغ این است که نوشیدن مایعات بخصوص مایعات رقیق شده، زنجبیل و آب کافی را آغاز کنید. برای بچه ها یا افراد مسن یا افرادی که مشکل سیستم ایمنی دارند، مراجعه به پزشک بسیار توصیه می گردد. به طور کلی برای کسانی که بیش از 2 روز اسهال یا استفراغ دارند، مدفوع خونی، سبکی سر یا سرگیجه دارند، مراجعه به پزشک بسیار مهم است.
سوالات رایج در خصوص تخم مرغ سالم و خراب
همان طور که تا اینجای مقاله دیدید تشخیص تخم مرغ سالم از خراب کار سختی نیست اما شاید باز هم برای تان سوالاتی در خصوص تشخیص تخم مرغ سالم و به طور کلی تخم مرغ به جای مانده باشد که در ادامه آنالیز می کنیم.
اگر تخم مرغ خراب یا ناسالم بخورم چه اتفاقی میفتد؟
در صورتی که تخم مرغ خراب بخورید، ممکن است در خطر ابتلا به بیماری های ناشی از غذا مانند سالمونلا قرار بگیرد. مسمومیت غذایی ممکن است باعث تب، درد شکم، اسهال و استفراغ گردد. برای بیشتر افراد، علائم در عرض چند روز از بین می روند. با این حال ممکن است باعث ایجاد بیماری جدی و بستری شدن در بیمارستان هم گردد.
آیا خوردن تخم مرغ گندیده بی خطر است؟
تخم مرغ قدیمی لزوما برای خوردن ناامن نیست، اما ممکن است طعم آن به میزان یک تخم مرغ تازه نباشد. اما اگر تخم مرغ فاسد باشد بوی گندیده و گوگردی خواهد داد. در بیشتر موارد، مصرف تخم مرغ فاسد باعث مسائل گوارشی خفیف می گردد که با چند روز گرفتگی عضلات همراه است اما گاهی مشکل حادتر می گردد.
منبع: کتاب کاله